Υβρίδιο είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο γενετικά ανόμιων ατόμων,τα οποία όμως εκφράζουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό με διαφορετικό τρόπο.
Στις αγροτικές καλλιέργειες, αγρότες και γεωπόνοι χρησιμοποιούν τον όρο για τις διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου είδους (π.χ. καλαμπόκι) που συνήθως έχουν δημιουργηθεί με τεχνητό τρόπο για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ή πιο ανθεκτικά φυτά. Υπάρχουν παραδείγματα υβριδίων που έχουν δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο.
Στις αγροτικές καλλιέργειες, αγρότες και γεωπόνοι χρησιμοποιούν τον όρο για τις διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου είδους (π.χ. καλαμπόκι) που συνήθως έχουν δημιουργηθεί με τεχνητό τρόπο για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ή πιο ανθεκτικά φυτά. Υπάρχουν παραδείγματα υβριδίων που έχουν δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο.
Δεν είναι γεννετικά τροποποιημένα προϊόντα αλλά διαστάυρωση ειδών. Ωστόσο εγείτρονται αρκετά ερωτήματα όσον αφορά στην παρέμβαση που προκαλούν στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στις γεωργικές καλλιέργειες. Τα υβριδικά φυτά είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και περισσότερο παραγωγικά, αλλά με τίμημα πολλές φορές την αυθεντική γεύση και το γνήσιο άρωμα. Επίσης να τονίσουμε ότι πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της σχαδόν αποκλειστικής καλλιέργειας υβριδίων.
Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο περίεργα υβρίδια φρούτων και λαχανικών, που δεν απέχουν πολύ από το τραπέζι μας…
1. Κίτρινο καρπούζι
2. Μοβ πατάτες
3. Ρωμαϊκό μπρόκολο
4. Pluot («Δαμασκηνοβερίκοκο» – plum + apricot)
5. Ραπανάκι καρπούζι!
6. Yoshta
7. Nashi (είδος αχλαδιού από την Αυστραλία)
8. Κίτρινα τεύτλα
perierga.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου