23 Οκτ 2013

Ψηφίστικε απο την Ελληνική Βουλή η διακοπή χρηματοδότησης της ΧΑ


Υπέρ της αναστολής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία η Βουλή των Ελλήνων. Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, των οποίων ηγετικά στελέχη εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση ή σε τρομοκρατική δραστηριότητα, πέρασε με 235 «ναι», σε σύνολο 269 ψηφισάντων (34 βουλευτές ψήφισαν «παρών»). «Ναι» ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ (με εξαίρεση τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που ψήφισε «παρούσα»).
Προηγουμένως το ΠΑΣΟΚ, μετά τις δύο γραμμές που εμφανίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος για το θέμα της τροπολογίας και τις ενστάσεις για την υπερψήφισή της από την «Αριστερή Πλατφόρμα», ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία έτσι ώστε να «δοκιμάσει» τη συνοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ για τις άλλες δύο τροπολογίες που εντάχθηκαν στο ν/σ του ΥΠΕΚΑ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αφορούν σε ρυθμίσεις για την ΔΤ και τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ (απογραφή).
Η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των στελεχών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και για τη λήψη απόφασης χρειάζονται 151 ψήφοι.
«Παρούσα» ψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Ναι» από Παναγιώτη Λαφαζάνη
Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκπληξη ήταν η επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου να ψηφίσει «παρούσα». Νωρίτερα, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε πως η θέση του κόμματος είναι «ναι» στην τροπολογία, παρά τις επιφυλάξεις που διατηρεί για ορισμένα σημεία.
«Ναι» στην τροπολογία ψήφισε τελικά ο επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Ψηφίζω την τροπολογία παρά τη ριζική μου διαφωνία, μόνο και μόνο για να μη δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ να παίζει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε σε δήλωση του.
Απόντες ήταν οι Μανώλης Γλέζος, λόγω διαφωνίας με την τροπολογία, καιΓιώργος Σταθάκης για λόγους υγείας, ενώ από την ψηφοφορία απείχε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης που ενώ συμμετείχε προηγούμενως στη συζήτηση, αποχώρησε επιδεικτικά πριν από την έναρξη της διαδικασίας της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στον όρο της διευρυμένης πλειοψηφίας και διαφωνεί στη συμπερίληψη του αδικήματος της τρομοκρατικής δραστηριότητας (άρθρο 187α του Ποινικού Κώδικα) στις προϋποθέσεις εφαρμογής της ρύθμισης. Απάλειψη της αναφοράς αυτής ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ ψήφισαν «παρών». «Δεν θέλουμε να θεωρηθεί ότι αθωώνουμε την Χρυσή Αυγή, για αυτό λέμε παρών», είχε αναφέρει η Αλέκα Παπαρήγα σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας καταγγέλλοντας την τροπολογία ως παράνομη και αντισυνταγματική.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Λίγο πριν πεθάνεις…»

Ο παππούς μου ήταν φυσικός. Ήταν και 96 χρονών (όπως ο Μητσοτάκης). Όταν τον ρωτούσαν πόσων χρονών είναι απαντούσε «χοντρικά… λίγο πριν π...