«Το graffiti είναι η φωνή μου, είναι ο τρόπος με τον οποίο ουρλιάζω για τις αηδίες. Το χρησιμοποιώ για να καταγράφω την μαύρη πλευρά και μου επιτρέπει να τα βγάζω πέρα με την κατεστραμμένη ομορφιά του κόσμου», Stormie*(Αυστραλία)
Το “Graffiti” αποτελεί ένα από τα 4 στοιχεία του hip-hop** όπου ενσωματώθηκε στα τέλη του 1960...
Το πότε ξεκίνησε το γκράφιτι είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί παρόλα αυτά τα “tags” ή υπογραφές τα οποία αποτέλεσαν την ταυτότητα του κάθε καλλιτέχνη και αποτελούν την πρώιμη μορφή του γκράφιτι ως στοιχείου του hip-hop τα πρωτοσυναντάμε στα τέλη της δεκαετίας του '60 με τον Kilroy, έναν στρατιώτη που συνήθιζε να ζωγραφίζει φιγούρες και τη φράση «Kilroy was here» - «ο Kilroy ήταν εδώ» και το 1971 όταν ο Ελληνοαμερικανός TAKI 183 έγραφε, όπου πήγαινε να παραδώσει πίτσες, το ψευδώνυμο του και τον αριθμό της οδού όπου έμενε.
Ο Taki 183 στην εφημερίδα "The new York Times" του 1971 |
Σύντομα οι καλλιτέχνες άρχισαν να δημιουργούν το δικό τους στυλ, ώστε η υπογραφή του καθενός να ξεχωρίζει πιο εύκολα. Άρχισαν να σχεδιάζουν πιο "φαρδιά" γράμματα, επιπλέον εξωτερικές γραμμές και πρόσθεταν σχέδια όπως γραμμές, βούλες και αστέρια.
Εν συνεχεία άρχισαν να εμφανίζονται και τα πρώτα στυλ του “graffiti”, όπως το “Broadway style ” του TOPCAT 126 από την Philadelphia, τα γράμματα του οποίου κατέληγαν σε κουτιά και κυβάκια, ή όπως τα “Softie / Bubble letters ” του Phase2. Στη συνέχεια εφευρέθηκε η τρισδιάστατη απεικόνιση του σχεδίου (3d), το “wild style”, οι σημαίες, οι χαρακτήρες καρτούν και όλα μπήκαν στην υπηρεσία ενός πιο δομημένου σχεδίου.
Στην Ελλάδα, το "graffiti" έκανε τα πρώτα δειλά του βήματα γύρω στο 1983 με 1985, μαζί με το πρώτο κύμα "hip-hop". Οι Έλληνες γκραφίστες δημιουργούσαν πάνω σε τρένα και κυρίως σε τοίχους σχολικών κτιρίων καθώς αποτελούσαν τους ιδανικότερους και πιο προσιτούς χώρους έκφρασης. Νόμιμα γκράφιτι στην Ελλάδα γίνονται σε διάφορα φεστιβάλ με χορηγίες εταιριών και τη στήριξη των εκάστοτε τοπικών δημοτικών αρχών.
*Καλλιτέχνης του graffiti από την Αυστραλία.
**Τα στοιχεία του hip-hop είναι:
1. το “Rap” (Ο στοίχος)
2. το “Breakdancing” (O χορός)
3. το “Djing” (Η μουσική) και
4. το “Graffiti” (Η εικόνα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου