11 Νοε 2012

Δεινόσαυρος με φονικά κέρατα ανακαλύφθηκε στον Καναδά

Έζησε στη Γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια
Ένα νέο είδος δεινοσαύρου ανακάλυψαν οι επιστήμονες εξετάζοντας παλαιότερα ευρήματα που βρήκε το 1958 στην Αλμπέρτα του Καναδά ο παλαιοντολόγος Wann Langston Jr.


Εκείνη την περίοδο ο Langston ήταν απασχολημένος με τη μελέτη άλλων απολιθωμάτων, οπότε έκλεισε τα ευρήματα σε ένα συρτάρι στο Καναδικό Μουσείο της Φύσης στην Οτάβα, όπου και ξεχάστηκαν.

Ωστόσο, το 2003, στην προσπάθειά τους να εμπλουτίσουν τα αρχεία απολιθωμάτων της Κρητιδικής περιόδου οι επιστήμονες Michael Ryan, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλήβελαντ και David Evans, από το πανεπιστήμιο του Τορόντο, «έπεσαν» τυχαία πάνω στα ξεχασμένα ευρήματα.

Όπως διαπίστωσαν μετά από μελέτη, τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα νέο είδος δεινοσαύρου, τον «Xenoceratops foremostensis», μακρινό ξάδερφο του τρικεράτωπα.

Πρόκειται για έναν γιγάντιο δεινόσαυρο βάρους δυο τόνων και μήκους έξι μέτρων, ο οποίος έζησε στη Γη πριν 80 εκατομμύρια χρόνια.

Ο «Xenoceratops foremostensis» πήρε το όνομά του από τα ιδιαίτερα κέρατα στο κεφάλι και το μέτωπό του.

Δυο κέρατα εξέχουν από το μέτωπό του, δυο κέρατα ξεπηδούν πάνω από τα μάτια του, ενώ μια «αγκαθωτή ασπίδα» προστατεύει το κεφάλι και το σβέρκο του.

Εκτιμάται ότι ο δεινόσαυρος χρησιμοποιούσε τη γαμψή του μύτη, που έμοιαζε με ράμφος, για να κόβει με ευκολία φυτά και φτέρες στα δέλτα ποταμών, όπου αναζητούσε τροφή.

Η ανακάλυψη του δεινοσαύρου «Xenoceratops foremostensis» είναι η τελευταία από μια σειρά ανακαλύψεων των δυο παλαιοντολόγων στο πλαίσιο του ερευνητικού του προγράμματος για τους Δεινοσαύρους στη Νότια Αλμπέρτα.

Όπως προαναφέρθηκε, το πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν μια δεκαετία, προσπαθεί να γεμίσει τα κενά γνώσεων για τους δεινοσαύρους της Κρητιδικής περιόδου και εστιάζει στην Αλμπέρτα, μια περιοχή που μελετήθηκε σχετικά λιγότερο συγκριτικά με άλλες περιοχές του Καναδά.
ΠΗΓΗ: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Λίγο πριν πεθάνεις…»

Ο παππούς μου ήταν φυσικός. Ήταν και 96 χρονών (όπως ο Μητσοτάκης). Όταν τον ρωτούσαν πόσων χρονών είναι απαντούσε «χοντρικά… λίγο πριν π...