17 Δεκ 2013

Στα σκουπίδια 1,3 δισ. τόνοι τροφίμων παγκοσμίως!


Στα σκουπίδια καταλήγουν κάθε χρόνο 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων παγκοσμίως.


Η σπατάλη τροφίμων συνιστά ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, καθώς ο όγκος των παραγόμενων τροφών που τελικά δεν καταναλώνονται υπολογίζεται πως αντιστοιχεί στο 30% της παγκόσμιας γεωργίας, η δε οικονομική απώλεια (εξαιρουμένων των θαλασσινών και των ψαριών) ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας Ντανιέλ Κονσταντίν, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 26 χωρών, που πραγματοποιήθηκε στο Κισινάου της Μολδαβίας.

Κάθε Ευρωπαίος πετά, κατά μέσο όρο, 180 κιλά τροφίμων το χρόνο, με τη συνολική τρέχουσα ετήσια σπατάλη στην ΕΕ να φθάνει τα 89 εκατομμύρια τόνους.

Για το 2020, εφόσον δε ληφθούν μέτρα, προβλέπεται ότι η σπατάλη θα φθάσει τους 126 εκατ. τόνους (αύξηση 40%).

Η σπατάλη τροφίμων κατανέμεται σε ποσοστό 42% στα νοικοκυριά (εκτιμάται ότι το 60% θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί), 39% στους παραγωγούς, 5% στους έμπορους λιανικής πώλησης και 14% στον τομέα της εστίασης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακήρυξε το 2014 ως "Ευρωπαϊκό έτος κατά της σπατάλης τροφίμων", σημείωσε ο κ. Κονσταντίν. Επεσήμανε δε ότι η Ρουμανία δεν αποτελεί εξαίρεση του προβλήματος, καθώς υπολογίζεται ότι η σπατάλη τροφίμων στη χώρα φθάνει σε πέντε εκατομμύρια τόνους τροφίμων ετησίως, με την κατά κεφαλήν ετήσια σπατάλη να φθάνει στα 100 κιλά τροφίμων.
ΠΗΓΗ: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Λίγο πριν πεθάνεις…»

Ο παππούς μου ήταν φυσικός. Ήταν και 96 χρονών (όπως ο Μητσοτάκης). Όταν τον ρωτούσαν πόσων χρονών είναι απαντούσε «χοντρικά… λίγο πριν π...