25 Ιαν 2014

Φωτογραφίες από σηματνικές στιγμές στην ιστορία της Ελλάδας

Η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από σηματικά γεγονότα. Γεγονότα που συγκλόνησαν πολλές φορές όχι μόνο τους Ελληνες αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Δείτε ένα αφιέρωμα που καλύπτει γεγονότα από την Ελλάδα του 1842, του 1945, του 1973 και πολλών άλλων χρονολογιών.



Aθήνα 1842

Φωτογραφία του Γάλλο αριστοκράτη Ζοζέφ Ζιλπέρ Zιρό ντε Πρανί που πιθανολογείται ότι είναι η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Ελλάδα. Η φωτογραφία απεικονίζει τον ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα και πουλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Kρίστις στον Σεΐχη του Kατάρ, έναντι 789.000 ευρώ. Η τιμή αυτή την καθιστά μία από τις ακριβότερες φωτογραφίες του κόσμου.

8-18 Σεπτεμβρίου 1922

8 Σεπτεμβρίου 1922: οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη.
18 Σεπτεμβρίου 1922: Η Σμύρνη φλέγεται και γράφεται η μελανότερη σελίδα της ελληνικής ιστορίας


Αρχαία Ολυμπία 1936

Η πρώτη αφή της φλόγας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων για τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου.

Βερολίνο 1936

Ο Χίτλερ βραβεύει τον Σπύρο Λούη, ο οποίος παρέλασε με φουστανέλα, ως επίτιμο μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου στη Γερμανία.

25 Nοεμβρίου 1942

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, από όπου διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει Αθήνα - Θεσσαλονίκη με το εξωτερικό, από τις ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις του EΛAΣ (Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και του EΔEΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος), με τη συνδρομή Άγγλων σαμποτέρ.

12 Φεβρουαρίου 1945

Η συμφωνία της Βάρκιζας για τον τερματισμό της δεκεμβριανής αιματοχυσίας και τη συμφιλίωση του ελληνικού λαού -όπως λεει στο προοίμιό της- μεταξύ των εκπροσώπων του ΚΚΕ (Γ. Σιάντου), του ΕΑΜ (Μ. Παρτσαλίδη), της ΕΛΔ (Η. Τσιριμώκου), η οποία βρήκε αντίθετο τον Άρη Βελουχιώτη και επιχείρησε να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα. Το χάσμα ανάμεσα στις δύο παρατάξεις δεν έδειχνε να γεφυρώνεται εύκολα και σύντομα η Συμφωνία της Βάρκιζας αποτέλεσε γράμμα κενό. Οι εκατέρωθεν παραβιάσεις των όρων της οδήγησαν σε νέα πολιτική πόλωση και στα δραματικά γεγονότα του Εμφυλίου Πολέμου, που διήρκεσε ως τις 30 Αυγούστου 1949.

Η φωτογραφία αποικονίζει τη στιγμή του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ στις 28 Φεβρουαρίου, ο οποίος παρέδωσε: 100 πυροβόλα, 210 όλμους, 420 πολυβόλα, 1400 οπλοπολυβόλα, 700 αυτόματα, 49.000 τυφέκια και πιστόλια.

15 Ιουνίου 1945

Ο Άρης Βελουχιώτης παγιδευμένος από την Εθνοφυλακή αυτοκτονεί.

Αποκεφαλίζεται και 3 ημέρες αργότερα το κεφάλι του, μαζί μ' αυτό του συντρόφου του Τζαβέλα, βρίσκονται στα Τρίκαλα όπου και κρέμονται σε έναν φανοστάτη της κεντρικής πλατείας σε δημόσια θέα για 2 ημέρες.

15 Ιουλίου 1965

Ο βασιλιάς ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Πρόεδρο της Βουλής Γ. Αθανασιάδη-Νόβα. Μαζί του ορκίστηκαν υπουργοί οι Κ. Μητσοτάκης, Γ. Μπακατσέλος, Δ. Παπασπύρου και άλλα σημαντικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το νέο Υπουργικό Συμβούλιο «κυβέρνηση ανδρεικέλων» και «προδοτών», μίλησε για παραβίαση του πολιτεύματος εκ μέρους του ανώτατου άρχοντα και κάλεσε το λαό σε νέο «ανένδοτο αγώνα» για την αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας.



21 Απριλίου 1967

Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος χορεύει με τους τσολιάδες.

17 Νοέμβρη 1973

Εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της χουντικής τυραννίας, το Νοέμβριο του 1973. Στην φωτογραφία αποικονίζεται η στιγμή λίγο πρίν το τανκ πέσει επάνω στην πύλη.

23 προς 24 Ιουλίου 1974


Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποβιβάζεται από το αεροπλάνο της Γαλλικής προεδρίας που τον μετάφερε από το Παρίσι. Επάνοδος που σηματοδότησε την κατάλυση του δικτατορικού καθεστώτος και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα.


3 Σεπτεμβρίου 1974
 Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ διαβάζοντας την ομώνυμη διακήρυξη, στον ημιώροφο του ξενοδοχείου Κινγκ Τζορτζ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Λίγο πριν πεθάνεις…»

Ο παππούς μου ήταν φυσικός. Ήταν και 96 χρονών (όπως ο Μητσοτάκης). Όταν τον ρωτούσαν πόσων χρονών είναι απαντούσε «χοντρικά… λίγο πριν π...