1 Οκτ 2012

Μια είδηση που πέρασε ..«στα ..πολύ ψιλά»!

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση ο ΕΟΠΥΥ εκτόξευσε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων του στα φάρμακα!

Αυτό ξεκινά από σήμερα, ημέρα που τα φαρμακεία της Αττικής ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους κατά του ΕΟΠΥΥ.
Η είδηση φυσικά, πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ και η μόνη ενημέρωση του κόσμου για το θέμα, θα έρθει κατευθείαν στο ταμείο του φαρμακείου!
Πλέον, ο γιατρός οφείλει να ενημερώνει τους ασφαλισμένους για το φθηνότερο γενόσημο, σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρύνεται ο πολίτης με τη διαφορά.
Για παράδειγμα, λένε οι φαρμακοποιοί, υπάρχει φάρμακο που μέχρι πριν λίγο καιρό είχε 10% συμμετοχή, πήγε πρόσφατα στο 25% και από σήμερα η συμμετοχή έχει εκτιναχθεί στο 45%!
olympia.gr
 
 
Τί είναι το γενόσημο (πληροφορίες από την Bικιπαιδεία): 
Με τον όρο γενόσημο φάρμακο χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε φάρμακο του οποίου η δραστική ουσία δεν καλύπτεται πλέον από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δικαιωμάτων επ΄ αυτού. Ο όρος είναι καθαρά εμπορικός και αφορά τη διακίνηση των φαρμάκων. Τα γενόσημα φάρμακα έχουν χαμηλότερη τιμή από τα φάρμακα που καλύπτονται από δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.
Συγκεκριμένα κάθε νέο φάρμακο (πρωτότυπο) μετά την τελική του έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά, κυκλοφορεί προστατευμένο για κάποιο χρονικό διάστημα με κάποια δικαιώματα, όπως απαγόρευσης παραγωγής του από άλλη εταιρεία, ή απαγόρευση παραγωγής της δραστικής ουσίας κ.λπ. (πατέντα). Στην περίοδο αυτή στην τιμή του φαρμάκου περιλαμβάνεται αναλογικά η δαπάνη έρευνας και ανάπτυξης, από την ανακάλυψη της δραστικής ουσίας του μέχρι την κυκλοφορία του. Με τη λήξη του χρονικού αυτού διαστήματος, που πάντα προσδιορίζεται, θεωρείται ότι όλα τα παραπάνω έξοδα έχουν αποσβεστεί. Τότε παρέχεται το δικαίωμα της παραγωγής του και από άλλες εταιρείες φαρμάκων λαμβάνοντας τον χαρακτηριστικό όρο γενόσημο (generic) φάρμακο.
Σημειώνεται ότι μετά την παρέλευση του παραπάνω χρόνου η αξία του πρωτότυπου φαρμάκου μειώνεται πολύ δραστικά ακόμα και στο 50%. Αλλά και τα γενόσημα φάρμακα από άλλες φαρμακοβιομηχανίες προσφέρονται σε πολύ μικρότερες τιμές, αφού δεν περιλαμβάνουν τα έξοδα της έρευνας των πρωτοτύπων. Με τον ανταγωνισμό που παρατηρείται σε μεγάλες παραγγελίες (μαζικές προμήθειες νοσοκομείων ή διαγωνισμούς) οι τιμές αυτών υφίστανται ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.
Σήμερα (2012) περίπου το 50% των φαρμάκων που διατίθενται στην Ευρώπη και το 35% αυτών στην Ελλάδα είναι γενόσημα φάρμακα. Σημειώνεται ότι τόσο τα πρωτότυπα όσο και τα γενόσημα φάρμακα κυκλοφορούν κάτω από ίδιο καθεστώς Ελέγχων και Τυποποίησης.


(πληροφορίες από nosfar.blogspot.gr)
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον μύθο ότι τα γενόσημα φάρμακα έχουν μειωμένη θεραπευτική αξία από τα αντίστοιχα πρωτότυπά τους, τα ονομάζουν υποτιμητικά «φασόν». Με αποτέλεσμα ενώ είμαστε χώρα παραγωγής γενόσημων φαρμάκων να ανέρχονται μόλις στο 12% της συνολικής κατανάλωσης και τα προϊόντα των πολυεθνικών εταιρειών πάνω από το 80%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Λίγο πριν πεθάνεις…»

Ο παππούς μου ήταν φυσικός. Ήταν και 96 χρονών (όπως ο Μητσοτάκης). Όταν τον ρωτούσαν πόσων χρονών είναι απαντούσε «χοντρικά… λίγο πριν π...