26 Σεπ 2012

Υπάρχει Θεός ή όχι;


does-god-exists-banner
Η παραπάνω ερώτηση παραμένει αναπάντητη από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να φιλοσοφεί, γιατί όπως φαίνεται από όπου και να το “πιάσεις” κάτι προκύπτει… περίεργο!

Εκατοντάδες άρθρα, φιλοσοφίες ολόκληρες μέχρι και συζητήσεις μεταξύ φίλων αφορούν το ερώτημα με το οποίο μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από τον πλανήτη καταπιάστηκαν, χωρίς όμως να μπορούν να δώσουν μια τελική απάντηση.
Παίρνοντας το από την επιστημονική πλευρά, το άμεσο ερώτημα που θέτει κάποιος είναι “οκ καλοί όλοι οι νόμοι που εξηγούν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στην Φύση. Όμως ποιος έφταιξε την Φύση;”. Λοιπόν, αυτή η αναγωγή δεν βγάζει πουθενά γιατί πολύ απλά έχουμε θέσει ως αρχή της δημιουργίας το Big Bang και λαμβάνοντας υπόψιν την Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας, αφού η πυκνότητα της μάζας ήταν άπειρη τότε και ο χρόνος θα ήταν άπειρος… και αφού ήταν άπειρος δεν θα μπορέσουμε ποτέ να “δούμε” τι ήταν “πίσω” από αυτό το αρχικό χρονικό σημείο. Επίσης μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για αναδιπλούμενα παράλληλα Σύμπαντα και Κόσμους και να χαθούμε τελείως. Με λίγα λόγια, η επιστήμη δεν μπορεί να απαντήσει κατηγορηματικά στο ποιος ή τι ήταν πίσω από όλα Αυτά και το αν στην πραγματικότητα υπάρχει κάτι πίσω από όλα αυτά!
Επόμενος σταθμός η φιλοσοφία. Από φιλοσοφικά ρεύματα, όπως ξέρετε, άλλο τίποτα. Ο γνωστικισμός, για παράδειγμα, προτείνει πως υπάρχει κάτι το ανώτερο, το οποίο όμως ο Άνθρωπος δεν θα μπορέσει ποτέ να το φτάσει. Υπάρχει από την άλλη ο νατουραλισμός, ο οποίος θεωρεί την Φύση αυτή την “ανώτερη δύναμη”, η οποία έχει τους μηχανισμούς για να επαναπροσδιορίζεται και να “επιβιώνει”. Τέλος υπάρχει και ο αγνωστικισμός, ο οποίος λαμβάνει υπόψιν την επιστημονική πραγματεία όμως θέτει όρια στην ανθρώπινη νοητική ελευθερία, που σημαίνει πως απλά δεν είμαστε ικανοί να φτάσουμε σε τέτοιες απαντήσεις.

Όπως καταλαβαίνετε, η ύπαρξη ή όχι του Θεού δεν μπορεί να οριστεί, γιατί, αν το καλοσκεφτούμε, ο Θεός είναι όλα εκείνα που δεν μπορούμε να αγγίξουμε με την νόηση μας. Είναι όλα εκείνα τα οποία δεν μπορούμε να καταλάβουμε, μια σύνοψη του τι θα “θέλαμε” να γίνουμε: γνώστες αυτής της “μηχανής” που δουλεύει ο Κόσμος.
Και τα ερωτήματα αυτά γεννήθηκαν για να μείνουν αναπάντητα και εναπόκεινται στην πίστη του καθενός για το αν θα πάρουν απάντηση… τίποτε δεν μπορεί να αποδειχθεί… Πιστέψτε, διαφωνήστε ή μην ασχοληθείτε… όλα είναι σωστά!

πηγή:goodbyte.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Λίγο πριν πεθάνεις…»

Ο παππούς μου ήταν φυσικός. Ήταν και 96 χρονών (όπως ο Μητσοτάκης). Όταν τον ρωτούσαν πόσων χρονών είναι απαντούσε «χοντρικά… λίγο πριν π...