5 Αυγ 2012

To Ολυμπιακό «φιλί του θανάτου»: οι πόλεις πριν και μετά τους Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θεωρούνται παγκοσμίως ως μία απίστευτη ευκαιρία. Για ορισμένες πόλεις μπορεί να αποτελέσει την ώθηση για το τουριστικό τους ξεκίνημα. Για άλλες σημαίνει πως η κυβέρνηση ξοδεύει τεράστια ποσά για να βελτιώσει τις υποδομές, όπως το να καλυτερεύσεις τις επικοινωνίες και να χτίσεις καλύτερα ξενοδοχεία. 
 
Κάτι που είναι καλό και για εμάς τους τουρίστες. Υπάρχει όμως και μία σκοτεινή πλευρά στους Αγώνες, που είναι πως όταν περάσει η ευφορία και το «τσίρκο» φύγει από την πόλη, οι διοργανώτριες χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν μία πλειάδα από προβλήματα, από άδεια στάδια μέχρι μία κληρονομιά χρέους. Ρωτήστε το Μόντρεαλ. Ή καλύτερα αφήστε το. Αντίθετα ρίξτε μία ματιά στην ειλικρινή μας ανάλυση για το τι προκάλεσαν οι Αγώνες σ' αυτές τις χώρες. Καλό και κακό.
Το Ολυμπιακό στάδιο του Μόντρεαλ μπορεί να είναι η ψηλότερη κεκλημένη κατασκευή, όμως έχει άλλο ένα ψευδώνυμο, το Μεγάλο Χρέος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες άφησαν την πόλη τόσο χρεωμένη που οι φορολογούμενοι ξεχρέωσαν μετά από περίοδο 30 χρόνων. Μάλιστα το χρέος του Μόντρεαλ ήταν τόσο καταστροφικό, που απέτρεψε άλλες χώρες από το να διοργανώσουν τους Αγώνες.

Τα θετικά: Αν και είναι δύσκολο να βρεις κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως θετικό - οι Αγώνες άφησαν το Μόντρεαλ χρέος γύρω στα 2 δισ. δολάρια - το Ολυμπιακό Στάδιο χρησιμοποιήθηκε για ένα διάστημα από τις ομάδες ποδοσφαίρου και baseball της πόλης.

Τα αρνητικά: Το Ολυμπιακό Στάδιο, που ολοκληρώθηκε μετά τους Αγώνες, στερείται για μία ακόμα φορά ενός μόνιμου ενοικιαστή.
Οι Αγώνες του Πεκίνου, οι πιο ακριβοί Ολυμπιακοί αγώνες που έχουν καταγραφεί, με λογαριασμό που έφτασε στα 42 δισ. δολάρια, θεωρήθηκαν ως μία μεταφορά της παγκόσμιας επιρροής της Κίνας.

Τα θετικά: Εντυπωσιακά κτίρια με αρχιτεκτονική που σε άφηνουν άφωνο ξεφυτρώνουν παντού στην πόλη, όπως είναι ο βραβευμένος, καλαίσθητος Κύβος του Νερού (φωτογραφία). Επίσης οι υπόγειοι σταθμοί του Μετρό είνα όμορφοι και γρήγοροι ως μετακίνηση.

Τα αρνητικά: Το στάδιο η Φωλιά του Πουλιού έγινε το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, όμως πέρα από το περίεργο concept και μία σύντομη αναγέννησή του ως χώρος διοργάνωσης σπορ χιονιού, παραμένει χωρίς μόνιμη χρήση.
Μία επιτυχημένη Ολυμπιακή ιστορία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης του 1992 ήταν σημαντικοί για την μεταμόρφωση της πόλης από έναν εργοστασιακό κόμβο σ' έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Επίσης έδωσε στην πόλη την δική της ακτή και παραλιακή περιοχή, που πλημμυρίζει από κόσμο το καλοκαίρι.

Τα θετικά: Μία καινούργια προκυμαία χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς, ανοίγοντας το δρόμο για άλλες τέσσερις τα επόμενα χρόνια, που χάρισαν στην πόλη μία τεράστια κίνηση από κρουαζιερόπλοια. Η αυθεντική τριών χιλιομέτρων παραλία έχει τώρα επεκταθεί στα πέντε και ο περίπατος στο «σεργιάνι» των εστιατορίων είναι μία από τις πιο ζωντανές περιοχές της πόλης.

Τα αρνητικά: Το τεράστιο Ολυμπιακό στάδιο, ψηλά στο λόφο Μοντζουίκ, παραμένει άδειο από τότε που η ομάδα ποδοσφαίρου της Εσπανιόλ μετακόμισε στο νεόκτιστο στάδιό της το 2010.
Η Αθήνα αποτελεί ένα μάθημα προς γνώση και συμμόρφωση. Η πόλη αντιμετώπισε πολλά προβλήματα την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς, συμπεριλαμβάνοντας θέματα οικοδόμησης, με το ολοένα αυξανόμενο κόστος να φτάνει στο συγκλονιστικό αριθμό των 15 δισ. δολαρίων, πέντε φορές πάνω από τον αρχικό υπολογισμό.

Τα θετικά: Το καινούργιο διεθνές αεροδρόμιο που φτιάχτηκε για τους Αγώνες, και συνδέεται με την Αττική οδό, έχει βελτιώσει σημαντικά την μετακίνηση στην πόλη. Επίσης έγινε μία «γενική επισκευή» στο μετρό, με καινούργιους σταθμούς να φτιάχνονται και να υπάρχει ένα πιο γρήγορο service στη λειτουργία του. Οι καινούργιες συγκοινωνιακές συνδέσεις ανανέωσαν κάποιες εγκαταλελειμμένες περιοχές.

Τα αρνητικά: Οι περισσότερες από τις εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Πάρκο παραμένουν έρημες και αχρησιμοποίητες, μουντζουρωμένες με graffiti, ενώ σιγά σιγά καταρρέουν. Κοστίζουν στους φορολογούμενους περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ κάθε μήνα, έστω κι αν δεν χρησιμοποιούνται.
Οι κατηγορίες για διαφθορά αμαύρωσαν τους Αγώνες του Salt Lake City. Παρ' όλα αυτά, η πόλη έβγαλε ένα κέρδος 56 εκατομμυρίων δολάριων και οι Αγώνες έβαλαν στο προσκήνιο τις πιο γραφικές απολαύσεις του προορισμού: τις απίστευτες επίπεδες λίμνες με αλάτι του Bonneville και την οροσειρά που περικυκλώνει το μέρος.

Τα θετικά: Πολλά από τα Ολυμπιακά οικοδομήματα παραμένουν σε χρήση, συμπεριλαμβάνοντας το Olympic Oval και το Ολυμπιακό Πάρκο της Γιούτα, όπου προπονούνται οι μελλοντικοί Ολυμπιονικες των χειμερινών αγώνων. Η πόλη έχει επίσης έναν καινούργιο αυτοκινητόδρομο και μία «light» σιδηροδρομική γραμμή.

Τα αρνητικά: Αν και τα ξενοδοχεία και εστιατόρια κέρδισαν κατά την διάρκεια των Αγώνων, οι άλλες επιχειρήσεις υπέφεραν.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που οι Αγώνες είχαν θα «κατηφόριζαν» σ' αυτή τη μικρή πόλη στα βόρεια της Νέας Υόρκης
Η λίμνη Πλάσιντ κέρδισε για τον απλό λόγο πως ήταν η μόνη υποψήφια πόλη, αφού το Βανκούβερ είχε αποσυρθεί πριν την τελική ψηφοφορία.

Τα θετικά: Τριάντα χρόνια μετά και οι Ολυμπιακές εγκατατάσεις χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους και για διεθνή τουρνουά πατινάζ στον πάγο και χόκεϊ στον πάγο, με τη λίμνη Πλάσιντ να εμπορεύεται σωστά το μοναδικό της status της πόλης που έχει διοργανώσει δύο φορές Ολυμπιακούς αγώνες.

Τα αρνητικά: Πολλοί αθλητές παραπονέθηκαν για τα επίπεδα των καταλυμάτων στο Αθλητικό Χωριό, ωστόσο η μετά Αγώνων χρήση τους ήταν πανεύκολη. Μετατράπηκαν σε μία φυλακή.
Αν και τότε θεωρήθηκαν ως οι πιο επιτυχημένοι Αγώνες που έγιναν ποτέ, το Σίδνεϋ δυσκολεύτηκε να αφήσει μία κληρονομιά με διάρκεια, με το όλο κόστος για τους φορολογούμενους να φτάνει κοντά στα 2 δις. δολάρια.

Τα θετικά: 7 δις. καναδικά δολάρια ξοδεύτηκαν στην βελτίωση των σιδηροδρομικών και ναυτιλιακών γραμμών και την αναβάθμιση του αεροδρομίου, ωστόσο το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Σίδνεϋ ήταν πως βοήθησε το εκ νέου λανσάρισμα της Αυστραλίας ως ενός σπουδαίου τουριστικού προορισμού.

Τα αρνητικά: 12 χρόνια μετά, η μετατροπή του Ολυμπιακού Πάρκου του Σίδνεϋ σε σπίτια και γραφεία συνεχίζεται ακόμα και δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Και επειδή οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται ελάχιστα, αυτό κοστίζει 18 εκατομμύρια καναδικά δολάρια ετησίως.

Με έναν πληθυσμό μόλις 23.000, η Νορβηγική πόλη το Λίλεχαμερ ήταν μία από τις μικρότερες που φιλοξένησαν ποτέ Αγώνες. Ήταν επίσης και η τελευταία που οι Ολυμπιακοί πήγαν σε μία μικρή πόλη αντί σε μία μεγάλη.

Τα θετικά: Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Λίλεχαμερ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για διεθνή αθλητικά γεγονότα, με τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα των bobsleigh, skeleton, luge, σκι και άλμα με σκι να γίνονται κάθε χρόνο στη Νορβηγική πόλη.

Τα αρνητικά: Αν και ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε σύντομα, η πόλη απέτυχε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των τουριστών και μετά από λίγα χρόνια, το 40% των ξενοδοχείων χρεοκόπησε.
Οποιοιδήποτε Ολυμπιακοί χάρισαν στον κόσμο τον Έντι 'ο Αετός' Έντουαρντς και την ομάδα bobsleigh της Τζαμάϊκα δεν θα μπορούσαν παρά να μείνουν στη μνήμη, ωστόσο το Κάλγκαρι κέρδισε τις καρδιές πολλών Καναδών αφού αντικαστέστησε στη συλλογική μνήμη τους καταστροφικούς Αγώνες του Μόντρεαλ.

Τα θετικά: Οι εγκαταστάσεις έργα τέχνης, δημιουργήσαν μία Ολυμπιακή κληρονομιά διαφορετικού τύπου. Τα δύο-τρίτα των Καναδών νικητών μεταλλίων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2006, προπονήθηκαν χρησιμοποιώντας αυτές τις εγκαταστάσεις στο Κάλγαρι. 140 εκατομμύρια δολάρια επέστρεψαν ως κέρδος και επενδύθηκαν ξανά στο Καναδικό Ολυμπιακό σύστημα.

Τα αρνητικά: Παρά τους ισχυρισμούς πως οι Αγώνες έβγαλαν κέρδος, η εφημερίδα Toronto Star έκανε ένα ρεπορτάζ ένα χρόνο αργότερα αποκαλύπτοντας πως τα επίσημα νούμερα είχαν «μαγειρευτεί» και οι Αγώνες είχαν παρουσιάσει ζημιά.
Οι Ολυμπιακοί του Τορίνο έδωσαν πραγματική ώθηση, σε μία πόλη που σύμφωνα με μία παγκόσμια έρευνα πριν ξεκινήσουν οι αγώνες, ήταν γνωστή μόνο σ' ένα 5% του κόσμου. Μετά τους Αγώνες, έγινε η τέταρτη πόλη της Ιταλίας, με τις περισσότερες επισκέψεις.

Τα θετικά: Αυτή που ήταν μία βιομηχανική πόλη, επαναπροσδιόρισε τον εαυτό της ως έναν τουριστικό προορισμό και αθλητικό κέντρο. Το Ολυμπιακό Πάρκο του Τορίνο συνεχίζει να φιλοξενεί χειμερινά αθλήματα παγκόσμιων πρωταθλημάτων, και να προσελκύει νέες επενδύσεις.

Τα αρνητικά: Οι Αγώνες δημιούργησαν ένα έλλειμμα της τάξης των 215 εκατ. δολαρίων, το οποίο φορτώθηκε στον τοπικό φορολογούμενο.
Οι Αγώνες της Καλιφόρνια δημιούργησαν ένα νέο μοντέλο για τους Ολυμπιακούς. Αντί να χτίσουν καινούργιες εγκαταστάσεις, η πολιτεία βελτίωσε τις υπάρχουσες και άντλησε περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια από χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα και πωλήσεις εισιτήριων. Όλα αυτά σήμαιναν πως οι φορολογούμενοι δεν χρειάστηκε να πληρώσουν ούτε δεκάρα.

Τα θετικά: Οι Αγώνες έβγαλαν κέρδος περίπου 200 εκατ. δολάρια και 40% των εσόδων δόθηκαν σε εφηβικές οργανώσεις νέων. Η οικονομική επιτυχία σήμανε το αυξημένο ενδιαφέρον άλλων χωρών να διοργανώσουν τους Ολυμπιακούς, που η φήμη τους είχε κλονιστεί μετά την καταστροφή του Μόντρεαλ.

Τα αρνητικά: Οι Αγώνες του Λος Άντζελες προανήγγειλαν την καινούργια εποχή της απροκάλυπτης χορηγίας.
Οι Χειμερινοί Αγώνες μπορεί να έβαλαν το Ναγκάνο στο παγκόσμιο χάρτη, όμως τα τελικά κόστη καλύπτονται από μυστήριο, αφού οι διοργανωτές υποστήριξαν πως μετά τους Αγώνες όλοι οι λογαριασμοί καταστράφηκαν σε μία φωτιά.

Τα θετικά: Οι περισσότερες, σαν έργα τέχνης εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται ακόμα, συμπεριλαμβανομένης και της γιγάντιας, 450 εκατ. δολ. πίστας για πατινάζ και της 127 εκατ. δολ. πίστας παγοδρομιών, που προσφέρεται για bobsleigh, luge και skeleton - η μοναδική στην Ιαπωνία.

Τα αρνητικά: Ένα ποσό περίπου 16 δισ. δολαρίων ξοδεύτηκε στην βελτίωση του δίκτυου συγκοινωνιών, όμως αυτό δημιούργησε μία πτώση στις τοπικές επιχειρήσεις, αφού οι κάτοικοι του Ναγκάνο μπορούν να φτάσουν ευκολότερα στις μεγαλύτερες πόλεις για τα ψώνια τους.
Ο προσεκτικός σχεδιασμός σήμαινε πως οι Αγώνες, τους οποίους οι Καναδοί γιόρτασαν ως τους πρώτους όπου κέρδισαν ένα χρυσό στη χώρα τους, σήμαινε πως οι Αγώνες «βγήκαν» οικονομικά, ενώ πολλές εγκαταστάσεις είχαν σχεδιαστεί για χρήση και μετά τους Αγώνες.

Τα θετικά: Το Richmond Olympic Oval, μέρος για speed-skating κατά την διάρκεια των Αγώνων, είναι πλέον ένα φανταστικό σύνολο εγκαταστάσεων, από πίστες πάγου και στίβους για τρέξιμο, μέχρι γήπεδα μπάσκετ και χώρους γυμναστικής.

Τα αρνητικά: Το Ολυμπιακό χωριό χτίστηκε με πολυτελή λογική, με την πεποίθηση πως τα μεγαλοαστικά διαμερίσματα θα πωλούνταν γρήγορα μετά τους Αγώνες. Το Βανκούβερ κάλυψε το κόστος του 1 δισ. δολαρίων και δεν θα ανακτήσει το μερίδιό του μέχρι να πουληθούν όλα τα διαμερίσματα. Δύο χρόνια τώρα, τα περισσότερα παραμένουν άδεια.
Οι Αγώνες της Σεούλ είχαν μία ιδιαίτερα ισχυρή πολιτική κληρονομιά. Το φως της δημοσιότητας των Αγώνων ανάγκασε την τότε κυβέρνηση να φύγει από την εξουσία και οδήγησε στην δημιουργία ενός δημοκρατικά εκλεγμένου κόμματος.

Τα θετικά: Οι Αγώνες αποδείχθηκαν καταλύτης στον επαγγελματικό τομέα όσο και στο πολιτικό για την Κορέα, με τις επιχειρήσεις να συρρέουν για να στήσουν γραφεία στη Σεούλ και να βοηθήσουν την οικονομία της Νότιας Κορεάς να αναπτυχθεί, στο σημείο που έγινε η τρίτη μεγαλύτερη στην Ασία.

Τα αρνητικά: Το μόνο αρνητικό που έμεινε στο χρόνο από τους Αγώνες της Σεούλ ήταν το στίγμα που άφησαν τα ναρκωτικά. 10 αθλητές αποκλείστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της περίφημης υπόθεση του Μπεν Τζόνσον, που έχασε το χρυσό των 100 μέτρων αφού αποδείχθηκε θετικός σε χρήση ουσιών.
πηγή:msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Λίγο πριν πεθάνεις…»

Ο παππούς μου ήταν φυσικός. Ήταν και 96 χρονών (όπως ο Μητσοτάκης). Όταν τον ρωτούσαν πόσων χρονών είναι απαντούσε «χοντρικά… λίγο πριν π...