Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι επιστήμονες της NASA, ενώ σε λίγες ώρες, στις 7:31 π.μ., θα αρχίσει την προσεδάφισή του στον κόκκινο πλανήτη το πυρηνοκίνητο ρομπότ Curiosity! Έχοντας διανύσει 566 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τις 26 Νοεμβρίου του 2011 που απογειώθηκε, το σκάφος θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Άρη με ταχύτητα περίπου 20 χιλιάδων χλμ/ώρα.
Ένας συνδυασμός συστημάτων (μία θερμική ασπίδα, μία συστοιχία 8 ανασχετικών πυραύλων και τρία καλώδια φτιαγμένα από νάιλον), που είναι ενσωματωμένα στο σκάφος, θα βοηθήσουν το Curiosity, ώστε να προσεδαφιστεί όσο πιο «μαλακά» γίνεται, για να μην υποστεί ζημιά κανένα από τα προηγμένα και υπερευαίσθητα όργανα που διαθέτει.
Ο Curiosity ζυγίζει 1 τόνο, δηλαδή όσο ένα μικρό αμάξι, και είναι εξοπλισμένο με διάφορα επιστημονικά εργαλεία, κάμερες και ένα μετεωρολογικό σταθμό. Για να ολοκληρώσει το ταξίδι του, εργάστηκαν 5.000 άνθρωποι και δαπανήθηκαν περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ!
Στόχος του ρομπότ είναι να μελετήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη, να αναζητήσει για ένα περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής, δηλαδή στοιχεία όπως ο άνθρακας, το άζωτο, το φώσφορο, το θείο και το οξυγόνο. Παράλληλα είναι εξοπλισμένο με έναν ανιχνευτή για τη μέτρηση επικίνδυνης ακτινοβολίας στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ ακολούθησε, επίσης, τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, για να βοηθήσει τους επιστήμονες της NASA να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες σε ένα μελλοντικό επανδρωμένο ταξίδι.
Η περιοχή της προσγείωσης του σκάφους, κοντά στον ισημερινό του Άρη, επιλέχθηκε διότι εκεί παρουσιάστηκαν ενδείξεις για την ύπαρξη νερού, το οποίο, όπως ξέρουμε, είναι το βασικότερο συστατικό για την ύπαρξη της ζωής. Η τοποθεσία αυτή είναι ο κρατήρας Gale, ένα βουνό ύψους 5 χιλιομέτρων και διαμέτρου 155 χιλιομέτρων, το οποίο στη βάση του είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, που σχηματίζονται με την παρουσία νερού.
Παρά την φήμη του κόκκινου πλανήτη ως το “νεκροταφείο” των διαστημόπλοιων, ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο συνεχίζουν την ατέρμονη προσπάθειά να ανακαλύψουν την προιστορία του αφιλόξενου αυτού πλανήτη.
«Αυτή είναι η πιο δύσκολη προσγείωση που έχουμε επιχειρήσει ποτέ» δήλωσε ο Doug McCuistion, διευθυντής του προγράμματος εξερεύνησης του Άρη της NASA.
«Αυτή είναι η πιο δύσκολη προσγείωση που έχουμε επιχειρήσει ποτέ» δήλωσε ο Doug McCuistion, διευθυντής του προγράμματος εξερεύνησης του Άρη της NASA.
Τελικά, όμως, κι ενώ το σκάφος έχει εισχωρήσει, πια, στην ατμόσφαιρα του Άρη, όλα θα κριθούν στην ικανότητα των επιστημόνων της NASA, να το προσεδαφίσουν με επιτυχία, στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουν … τα “7 λεπτά του τρόμου”!
UPDATE
Η προσεδάφιση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία! Δείτε την πρώτη φωτογραφία από το σκάφος εδώ, αλλά και τον χαμό που επικράτησε μετά την προσεδάφισή του!
πηγή:goodbyte.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου