28 Ιουλ 2012

Πόσο καλά θυμάστε τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων;



Πόσο καλά θυμάστε τις μασκότ των περασμένων διοργανώσεων; Παρακάτω παραθέτουμε τις 11 μασκότ που ταυτίστηκαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1972 μέχρι σήμερα στο Λονδίνο.

Κάθε διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει και τη δική της μασκότ. Στην Αθήνα θυμόμαστε όλοι πολύ καλά τον φοίβο και την Αθηνά που πρωτοστατούσαν σε πετσέτες, στυλό και κάθε είδους αναμνηστικό.

Waldi, Μόναχο 1972
Αυτό το πολύχρωμο, ριγέ ζωάκι, ήταν η πρώτη επίσημη ολυμπιακή μασκότ και χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972. Η μαραθώνια διαδρομή μάλιστα, των συγκεκριμένων αγώνων, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με το περίγραμμα του Waldi.




Amik, Μόντρεαλ 1976
Ο κάστορας είναι το σήμα κατατεθέν του Καναδά που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1976 και αντιπροσωπεύει τη σκληρή δουλειά, χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκεκριμένου έθνους. «Amik» στη γλώσσα των Ινδιάνων του Καναδά θα πει κάστορας, εξ ου και το συγκεκριμένο ζώο που έγινε η μασκότ των Ολυμπιακών του Μόντρεαλ.




Misha, Μόσχα 1980
Η συγκεκριμένη μασκότ ήταν η πρώτη που γνώρισε τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μετατράπηκε σε βαλσαμωμένο ζώο, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές, είχε το δικό της βιβλίο κτλ. Κατά την τελετή λήξης των αγώνων της Μόσχας, ο Misha εμφανίστηκε με ένα δάκρυ στα μάτια του, υποδηλώνοντας την στενοχώρια για το τέλος της διοργάνωσης.






Sam, Λος Άντζελες 1984
Αυτή η μασκότ είναι το εθνικό πουλί και αγαπημένο σύμβολο του Λος Άντζελες. Ο φαλακρός αυτός αετός που ακούει στο όνομα Sam, σχεδιάστηκε από τον Bob Moore, καλλιτέχνη της Disney, ο οποίος μάλιστα έχει σχεδιάσει και το αναμνηστικό γραμματόσημο της Walt Disney. Ο Moore υπηρέτησε ως επικεφαλής προώθησης της εταιρείας για πάνω από 30 χρόνια.






Hodori the Tiger, Σεούλ 1988
Η αγαπητή και φιλική αυτή τίγρης έγινε η μασκότ που συμβολίζει τη φιλόξενη φύση των κατοίκων της χώρας υποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων του Σεούλ το 1988. Το κοινό έστειλε προτάσεις για το όνομα που έπρεπε να είχε, από τις οποίες επιλέχθηκε μία, το Hodori. Στο αρχικό της σχέδιο, η μασκότ ήταν στην πραγματικότητα δύο πανομοιότυπες τίγρεις, αλλά ο Hodori ήταν ο πιο δημοφιλής κι έτσι αποφασίστηκε να συνεχίσει solo καριέρα...



Cobi the sheep-dog, Βαρκελώνη 1992
Κατά τη διάρκεια των αγώνων της Βαρκελώνης, η μασκότ αυτή εμφανίστηκε σε πολλές διαφημίσεις για τους χορηγούς όπως την Coca Cola, την Brothers Industries και τη Dannon. Ο Cobi, που πήρε το όνομά του από το ακρωνύμιο της Ολυμπιακής Οργανωτικής Επιτροπής της Βαρκελώνης (COOB), σχεδιάστηκε για να τιμήσει έναν από τους πιο αγαπητούς και γνωστούς καλλιτέχνες της Ισπανίας, τον Πικάσο.




Izzy, Ατλάντα 1996
Αυτός ο… υπολογιστής μπορούσε να πάρει πολλές μορφές και διαφορετικά σχέδια. Όταν ο Izzy πρωτοπαρουσιάστηκε το 1992 στη Βαρκελώνη, λεγόταν «WhatIzIt?», αλλά το όνομά του άλλαξε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την έναρξη των αγώνων της Ατλάντα.







Millie, Syd και Olly, Σίδνεϋ 2000
Αυτό το τρίο των μασκότ που αντιπροσωπεύουν τη γη, τον αέρα και το νερό, είναι τα χαρακτηριστικά του Σϊδνεϋ. Τα ονόματά τους προέρχονται από τις συντομεύσεις των λέξεων Millennium, Sydney και Olympic.






Φοίβος και Αθηνά, Αθήνα 2004
Και ο δικός μας Φοίβος και η Αθηνά; Δεν θα μπορούσαν φυσικά να μην αναφερθούν στη λίστα μας. Δημιουργήθηκαν στα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής κούκλας και αντιπροσώπευαν τις αξίες της συμμετοχής, της αδελφοσύνης, της ισότητας στο παιχνίδι και της δικαιοσύνης. Τα ονόματά τους προήλθαν από την ελληνική μυθολογία. Ο Φοίβος ήταν ο θεός του Φωτός και της Μουσικής και η Αθηνά η θέα της Σοφίας.





Beibei (贝贝), Jingjing (晶晶), Huanhuan(欢欢), Yingying (迎迎) και Nini (妮妮), Πεκίνο 2008
Αν ενώσεις τα ονόματα των πέντε αυτών μασκότ, θα σχηματιστεί μια κινεζική φράση καλωσορίσματος, με την οποία υποδέχτηκε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το Πεκίνο. Ο σχεδιαστής των μασκότ αυτών σχεδίασε πάνω από 1000 διαφορετικές κούκλες πριν αποφασιστεί η τελική πεντάδα από την Ολυμπιακή Επιτροπή.




Wenlock και Mandeville, Λονδίνο 2012

Οι νεαροί αυτοί χαρακτήρες αντιπροσωπεύουν δυο σταγόνες μετάλλου. Οι φανατικοί θαυμαστές τους μπορούν να παίξουν online παιχνίδια με τους Wenlock και Mandeville στο https://mascot-games.london2012.com/ ή ακόμα και να σχεδιάσουν τη δική τους μασκότ.



clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Λίγο πριν πεθάνεις…»

Ο παππούς μου ήταν φυσικός. Ήταν και 96 χρονών (όπως ο Μητσοτάκης). Όταν τον ρωτούσαν πόσων χρονών είναι απαντούσε «χοντρικά… λίγο πριν π...