17 Απρ 2013

Το γύμνο κορίτσι της γνωστής φωτογραφίας του πολέμου του Βιετνάμ

Το γύμνο κορίτσι της γνωστής φωτογραφίας του πολέμου του Βιετνάμ
«Τι απέγινε το κοριτσάκι της φωτογραφίας; Ζει ακόμα, είναι καλά;» αναρωτιέται η ίδια η Kim Phuc, μιλώντας σε ημερίδα που έγινε σε πανεπιστήμιο του Τόκυο την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με το The Asahi Shimbun.   



Το κορίτσι της φωτογραφίας είναι η Kim Phuc (γεννημένη το 1963). Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα ενιαχρονο γυμνό κοριτσάκι που τρέχει καιγόμενο από πολλαπλά σοβαρά εγκαύματα στη πλάτη που υπέστη μετά από επίθεση με βόμβες napalm. Ο φωτογράφος Huynh Cong Ut εργαζόταν εκεί ως φωτορεπόρτερ για το Associated Press και τράβηξε διάφορες φωτογραφίες των χωρικών που προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από τις βόμβες.   Αυτή η συγκεκριμένη φωτογραφία που συνοψίζει την αγριότητα και την τραγωδία του πολέμου, κέρδισε το βραβείο Pulitzer και έγινε μια από τις πιο δημοσιευμένες φωτογραφίες του πολέμου του Βιετνάμ.  

Ο Ut (ο φωτογράφος) είχε ρίξει νερό επάνω στο κορίτσι και την είχε μαζέψει, αυτήν και μερικά άλλα παιδιά πηγαίνοντας τα σε ένα νοσοκομείο κοντά στη Saigon όπου πέρασε δεκατέσσερις μήνες μέχρι να επουλωθούν τα φρικιαστικά εγκαύματα στο δέρμα της.   


Όταν τελικά έγινε καλά, αποφάσισε να σπουδάσει ιατρική στην Σαϊγκόν, αλλά η κομμουνιστική κυβέρνηση του Βιετνάμ την εντόπισε, την ανάγκασε να διακόψει τις σπουδές της και τη χρησιμοποίησε ως προπαγανδιστικό εργαλείο.   «Η ζωή μου είχε γίνει όπως η ζωή ενός πουλιού στο κλουβί του. Η κυβέρνηση με εντόπισε και με έκανε σύμβολο του πολέμου. Αξιωματικοί ερχόταν και με έπαιρναν από τη σχολή για να δίνω συνεντευξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Ήθελα να με αφήσουν ήσυχη να σπουδάσω, αλλά δεν τους ένοιαζε τι ήθελα εγώ, οπότε έγινα για δεύτερη φορά θύμα» περιγράφει η 50χρονη σήμερα Kim.  

Αργότερα, την έστειλαν για σπουδές στην Κούβα, όπου έμεινε για 6 χρόνια και γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της. Το 1994 έγινε πρέσβειρα καλής θέλησης της ΟΥΝΕΣΚΟ και τώρα ζει στον Καναδά.   

Για την Βόρεια Κορέα είπε: «Καταλαβαίνω τι περνάνε οι άνθρωποι εκεί πέρα. Γι' αυτό είμαι τόσο ευγνώμον που είμαι ελεύθερη. Καλώ τους ηγέτες της Βόρειας Κορέας να καθήσουν κάτω, να μιλήσουν και να διαπραγματευτούν, αντί να προβούν σε ενέργειες που θα είναι καταστροφικές για όλο τον κόσμο». 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Λίγο πριν πεθάνεις…»

Ο παππούς μου ήταν φυσικός. Ήταν και 96 χρονών (όπως ο Μητσοτάκης). Όταν τον ρωτούσαν πόσων χρονών είναι απαντούσε «χοντρικά… λίγο πριν π...